Hakkımızda

Bu blog;
Erciyes Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım öğrencileri Ezgi Gülbaz,Nermin Kısa,İrem Aydın ve Şerife Gül Dağ ortak katılımları ile oluşturulmuştur.

Hakkımızda

Bu blog;
Erciyes Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım öğrencileri Ezgi Gülbaz,Nermin Kısa,İrem Aydın ve Şerife Gül Dağ ortak katılımları ile oluşturulmuştur.

Hakkımızda

Bu blog;
Erciyes Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım öğrencileri Ezgi Gülbaz,Nermin Kısa,İrem Aydın ve Şerife Gül Dağ ortak katılımları ile oluşturulmuştur.

28 Mayıs 2018 Pazartesi

Talas'ın Tarihçesi

Eski Çağlarda Mazaka olarak isimlendirilen ve Pers Kral Yolu ile İpek Yolu güzergahında bulunan Kayseri’nin bir ilçesi olup, Eski Talas ve Yeni Talas olarak adlandırılmaktadır. Yeni Talas, modern binaların olduğu geniş bir yerleşme merkezidir. Bu yazıda anlatılmak istenilen asıl konu Eski Talas’tır.
Talas, engebeli bir arazide kuruludur.  Yeni Talas’ın bulunduğu alan bu arazinin ova kısmındadır. Eski Talas,  ovadan kayalık bir kitle ile ayrılan yüksek kesimde, Ali Dağı’nın eteğindedir. 2000 Metre yüksekliğindeki Ali Dağı, Erciyes Dağı’nın püskürtmesi sonucu oluşmuş volkanik bir dağdır.
Talas’ın kuruluş tarihi tam olarak bilinmese de, Talas’a bir km.’lik  mesafede bulunan Derevenk’teki mağaralarda  görülen resim ve yazılar, bölge yerleşimini  Hristiyanlık dönemine tarihlendirmektedir.  Fakat daha sonraki dönemlerde buraya gelen Türkler, Rum ve Ermenilerle bir arada yaşamaya başlamışlardır. Önceleri Kayseri’de yaşamakta olan Müslümanlar ve Hristiyanlar tarafından klimatik etkisinden dolayı yazlık olarak kullanılmış, bağlı bahçeli bir hale getirilerek uzun süre kalınabilecek şekilde yapılarla donatılmıştır. 19.Yy’lın ikinci yarısında çıkartılan kanunlarla etnik azınlıklara Müslümanlarla eşit şartlarda yapı yapma müsaadesi verildiğinde, zengin Rum ve Ermeniler tarafından mükemmel konutlarla yeniden yapılandırılmıştır.  Türkler ve özellikle de azınlıklar,  XIX.yüzyılda burasını önemli bir ticari merkez haline getirmişler, ticaret ve zenaat alanında Kayseri ile rekabet edebilir bir pozisyon yaratmışlardır.
Talas kelime olarak “temiz ve güzel havası olan kırlar, bol ağaçlı, dinlenmeye elverişli yeşil alanlar” anlamında kullanılmıştır. Kayseri’nin bağ alanı, sıcak zamanlarda gidilip dinlenilen bir sayfiye yeri olarak kullanılmıştır. Geleneksel  kent mimarisi ve taş işçiliğinin en iyi şekilde sergilendiği, dar sokaklara çok iyi konuşlandırılmış iki üç katlı konutlarla sağlanmıştır.
Eski Talas, Talas Caddesi ile ikiye ayrılır. 
Yamacın alt tarafında yer alan Han Mahallesi, daha mütavazi konutlardan oluşmuştur. Yamacın eteğindeki  doğal oluşumlar, mağaralar, falezler ve  kemerlerle doku zenginleşmekte, burada konumlandırılmış cami,  siluette mükemmel bir görünüm sağlamaktadır.
Talas’ın zengin mimari dokusu caddenin kuzeyinde bulunan Kiçikapı Mahallesi’ndedir. Buradaki yapılar yamacın doğal yapısı ile bütünleştirilmiş böylelikle daha görkemli bir görünüm sağlanmıştır.

İnstagram adresimiz: https://www.instagram.com/talastasosyalhayat/

15 Mayıs 2018 Salı

Talas'ta Kafeler

Öncelikle merhaba sevgili blogger okuyucuları :)


    Şu yağmurlu Kayseri günlerinde evden çıkamayıp, pencere kenarlarında ‘offf bugün çok sıkıldımmm’ diyenlerden isen arkana yaslanmadan önce dışarı çıkarken giyeceklerini seç.. Çünkü bu yazımızdan sonra dışarı çıkmak isteyebilirsin… :)

Talas Bahçelievler Mahallesi caddesinden bir görüntü


Talas ; Kayseri’nin en işler cafe caddesine sahip olan bir bölge olması nedeniyle hem gençler hem de aileler tarafından oldukça rağbet gören bir ilçesidir. Günün genellikle her saatinde cıvıl cıvıl ve kalabalık bir görüntüye sahiptir :) Genellikle Bahçelievler mahallesinde bulunan cafeler gözde mekanlar arasındadır :) Ulaşım oldukça kolaydır,tramvay gece 12.30’a kadar hizmet vermekte ve otobüsler ise 30dk’da bir geçmektedir :)



Öncelikle Talas'ın önemli yerlere olan mesafesine bakalım arkadaşlar;


TALAS-CUMHURİYET MEYDANI



TALAS-ERKİLET HAVAALANI


TALAS-ERCİYES ÜNİVERSİTESİ



  


Başka şehirlerden gelen gerek öğrenci arkadaşlarımız olsun gerekse ziyaretçilerimiz olsun ‘Kayseri’de gezilebilecek bir yer yok yaaa!’ diyebilir ama bu blogta Kayseri’nin incisi Talas ilçesindeki birkaç faaliyet mekanlarını yakından tanıyarak tüm tabuları yıkacağız! :) Haydi beraber güzel Talas’ımızın on numara beş yıldız ama para avcısı mekanlar arasında pekte tanınma fırsatı bulamamış güzel cafelerine göz atalım hemde bizim tarzımızla!!!


İlk olarak sakinliğin ve huzurun mekanı olan;


1)TAŞ PLAK CAFE







Taş plak kafede güleryüz ve sevecen çalışanlar ile karşılaşmak ilk andan itibaren kafeye olan sempatiyi artıyor :)

      
Arkadan insanı rahatlatan bir müzik eşliğinde hem tavla oynayabilir,hem de arkadaşlarınızla iki lafın belini kırabilirsiniz :)






Ayrıca cafenin yapmış olduğu gerek cafeye olan ilgiyi artırmak, gerekse kitap okumayı teşvik etmek amaçlı bir aktivitesi de var :) ilk kez cafeye gittiğinizde size üzerinde 7 boş kutucuklu bir kart veriyorlar ve bu kartın ilk kutucuğunda T harf stickerı yapışık oluyor :) Ve her kafeye gidişinizde bir harf kazanıyorsunuz. T A Ş P L A K stikerları tamamladığınız zaman kartı kafeye veriyorsunuz ve size kitap hediye ediyor :) Kesinlikle gidilmesi gereken mekanlar arasında. Gayette hoş bir kampanyası da var,sizce de öyle değil mi? :)


           2)KAHVE 80'LER






Evet arkadaşlar Kahve Seksenler tam bi 1980'lerin kahvehanelerini anımsatan havasıyla insanın içinde huzur getiriyor adeta.. 1980'lerde meşhur olan şarkılar eşliğinde yapılan koyu sohbetin tadı gerçek anlamda hiç bir şeye değişilmiyor :)


Dışarıdan Bir Görüntü



İçeri girer girmez gördüğünüz iskemleler, eski bir görünüm verilmiş masalar ve kafe içi dekoruyla günümüz telaşından uzak bir güzellik yansıtıyor.Gördüğünüz gibi fenerlerle yaptıkları ağaç dikkat çekmeyecek gibi değil :)


     
Fiyat konusunda ise gayet uygun tam bi öğrenci dostu mekan.Ve ayrıca belirtmek isterim ki gerçekten Türk Kahvesi sunumuyla,tadıyla bi harika! Ve tabiki bunun harika olmasının sebebi ise sevimli çalışanları... :)


           3)LOSERS (KAYBEDENLER KULÜBÜ)







İsmi her ne kadar Kaybedenler Kulübü olsa da buraya gelmek için illaki kaybetmeniz gerekmiyor arkadaşlar :) Şaka bir yana aslında gelip görerek kazanacağınız çok şey var :) Kafenin cool bir havası var herşeyden önce.. Çalışanları olsun müşterileri olsun rahat tavırlarıyla seni ortama girdiğin zaman saran kasvet havasından aniden uzaklaştırıyor :)



Fiyatlarından bahsedecek olursak gayet uygun. Çay 3 tl bunu söylemeliyim :)


Günün hemen her saati müşterisi bulunan kafe gerçekten tam bir tavla mekanı diyebilir :) Tavla oynamayı seviyor ve rahat olmak istiyorsanız tam da size göre bir mekan! :)


      4)MUALLA KAFE




Mualla kafe dıştan küçük gibi olsa da içi koskocaman bir mekan :) Akşamları canlı müzik olan kafe müzikseverler ile dolup taşıyor :) Diğer kafe sokaklarına göre tenha bir bölgede olmasına rağmen oldukça müşterisi bulunan bir kafe :)


Bazı haftasonları karaoke keyfi oluyormuş,otopark sıkıntısı olmayan tek kafedir. Dışarıya pizza servisleri de mevcuttur. :)



Tam bi aile mekanıdır,ailece gidip canlı müzik dinlemek isteyenlerin hoşlanabileceği bir mekandır. Fiyatları normaldir,frozenları muhteşeeemm!! :)

        5)LAFLAFA CİLVELİ KUMDA KAHVE





Ana cadde üzerinde samimi ufak bir mekan...:) Kumda pişirilen o cilveli kahveyi eşsiz servisi eşliğinde içmenizi şiddetle tavsiye ederim :) Kahvenin sunumu kadar tadı da oldukça iddialı.. Kahvenin bu kadar iddialı olmasının sebebi ise kahvenin sıcak kumda yapılmasıdır.





Oldukça lezzetli olan kahvenin yanında ikram verilen çikolata ve lokumlar oldukça çeşitli, Kayseri'de bu kadar bol çeşit ikramlı sunum yapan tek yer bana göre burasıdır :)




Evet arkadaşlar sunum bu anlatmaya gerek yok görüyorsunuz :) Mekan küçük olduğu için kahvenin nasıl yapıldığını çok rahat görebiliyorsunuz ve kafe yapılırken gelen koku sizi çoktan güzel bir kahveyle karşı karşıya geleceğinizin sinyalini veriyor. Salep ise tam anlamıyla enfesss!! Fiyattan söz edecek olursak arkadaşlar Türk Kahvesi sunumuyla sadece ve sadece 8 tl'dir.. Başta da söylediğim gibi tam bi öğrenci mekanıdır mutlaka bi yorgunluk kahvesi içmek için gitmelisiniz!:)

        6)GRAFFİTİ PASTA EVİ&CAFE





   Güleryüzlü ve samimi insanlar,pasta işinde gerçekten çok iyiler ve iddialılar..:) Fiyatları da gayet uygun.Kendilerine özgü lezzetli pastaları var kesinlikle tatmalısınız..


İç içe ortamı ile dikkat çeken kafe dış görünüşüyle 'ben buradayım!' diyor.


Dışarıdan yine küçük görünse de içe doğru büyüyen bir mekandır. Eğer tatlı ve pastalarla aranız iyi ise mutlaka gitmenizi tavsiye ederiz! :)


     7)ARTİZ KAHVESİ




Ortamı,muhabbeti on numara, sıcacık bir ev ortamı gibi yumuşacık koltuklar,müzikler,uygun fiyatlar, personelin ilgi alakası ve hoş Yeşilçam filmleri sürekli ekranda.. Yeşilçam'ı yaşatan bir kafe ve insanı o yıllara sürüklüyor..:)



Kahvesi güzel olmakla birlikte hem arkadaşlarınızla hem de sevgilinizle gelebileceğiniz güzel bir mekan..Özellikle bir çok mekanda olduğu gibi yüksek seste rahatsız edici müzik olmaması çok iyi :)



Tam bir öğrenci mekanı ucuz,samimi ve daima kalabalık.. Patlamış mısırda ikramııııı!! Yalnız tek eksikleri tavla onu da mutlaka gidereceklerdir :) Fiyatları ise dediğim gibi öğrenci dostu... :)

           8)ALAÇATI


    





Tasarımı ve ambiyansıyla gerçekten bir ege sahil kasabasında havası veren sanki gözlerinizi kapadığınız zaman dalga sesleri duyacakmışsınız gibi bir his uyandırıyor... Genellikle sessiz,sakin ve ferah olan kafenin boyozu ve ayvalık tostu tadılmaya değer lezzetler arasında!! tavsiye edilir ;)




Kafenin içinde bulunan kütüphane de değerli ve edebiyat tarihimize önemli katkılarda bulunmuş yazarlarımızın kitapları da mevcut. Kafede çayınızı yudumlarken bir yandan da kitapları huzur ortamında okuyabilirsiniz :) İç dekorasyonun etkisiyle insana huzur veren renkli sandalyeleri ve yazlık havası veren çiçekleriyle insanı methediyor




Ve kafenin en büyük inceliği yazarlarımızın adını masa isimlerine vermeleri.. Gerçekten hayran kaldığım en önemli detay bu oldu. Ödemenizi yapacağınızın zaman masanın üzerinde yazan yazar ismini söyleyip öyle ödemenizi yapıyorsunuz. Gerçekten gidilmesi gereken mekanlarınız arasında Alaçatı'da olmalı!! :)


              9)FOREVER COFFEE





Yine bu kafemizde de Laflafa Cilveli Kahve'de olduğu gibi kahveler kumda yapılıyor :)
Mualla ve Mücellâ kahveleri mükemmel kesinlikle tavsiye ediyorum :) Sunumları, hızlı servisi, güleryüzlü personelleriyle keyifli vakit geçeceğiniz bir mekan...




Renkli iç dekoru ve sevimli minik sandalye masalarıyla insanın içini ısıtıyor. Fiyatları ise gayet öğrenci dostudur. Ve ayrıca pastaları ise ev yapımı.. :)



Veeee son olarak;

              10)SERPİL ABLA KAHVALTI EVİ



Bizim dışarıda yaptığımız kahvaltılar da dert ettiğimiz tek şey porsiyonların küçüklüğü elbette.. Sıkı durun Serpil Abla da porsiyonlar o kadar büyük ki tek kişilik kahvaltıyla 2 kişi rahatlıkla doyabilirsiniz :) Fiyatları da fazla uçuk olmamakla birlikte kahvaltı yapılabilecek güzel mekanlar arasında..:)


Mekan gayet temiz ve düzenli bir mekan,kafa dinlemeye birebir..:)


Ayrıca sadece kahvaltıyla değil çeşit çeşit pasta ve kurabiyeleriyle butik pastahane havasında. :)

Velhasıl kelam arkadaşlarım,öğrenci halimizle kalktık gittik yapabildiğimiz kadarıyla sizlere tanıtmaya çalıştık,umarım bu yazımızdan kendinize göre bir şeyler bulmuşsunuzdur. Birazcıkta olsa size bir katkımız bulundu ise minnettarız..Unutmadan aşağıda bulunan İnstagram adresimize destek olabilir ve görüşlerinizi bildirebilirsiniz...

Bir daha ki sefere görüşmek üzere;


HOŞÇAKALIN!!!



İnstagram adresimiz: https://www.instagram.com/talastasosyalhayat/




4 Mayıs 2018 Cuma

Osmanlı Sokağı

Merhaba sevgili blogger okuyucuları:)

Çoğumuz günlük rutin işlerimizden bunaldığımız anda kafa dinlemek istiyoruz.. Kayseri'de ne yapabilirim ki ? diye düşünürken Osmanlı Sokağı aklınıza gelen ilk seçenek oluyor :) Tabiki bu yazım sadece Kayserilileri bilgilendirmek için değil. Aynı zaman da tercih zamanı gelip çattığında Kayseri'yi yazmak isteyen benim gibi öğrenci arkadaşlarıma da :) Öncelikle söylemem gerekir ki Talas Kayseri'nin öğrenci bölgesidir, Osmanlı Sokağı'da bu bölgenin biricik göz bebeği.. Bozulmamış tarihi yapıları eskiden Osmanlılar kullanırken, şimdiler de bizim gibi gençlerin elinde şekillenip, huzur aurası yaratıyor :) İsterseniz ilk önce kısa bir Osmanlı Sokağı turu atalım, ilginizi çekerse (ki çekeceğinden adım gibi eminim) orada gitmeniz gereken mutlak ve mutlak  kafeleri sizlerle paylaşalım :)  




Osmanlı Sokağı yediden yetmişe herkese hitap eden bir sanat sokağı diyebiliriz.. Üniversite öğrencileri gibi genç arkadaşlarımız kafeler de muhabbetin doyumuna ulaşırken, orta yaşlı vatandaşlar içinde tam bir uğraş yuvası.. İçerisinde, acıkanlar için yemek dükkanları, nargileye hayır diyemeyenler için nargile kafeler, sanat severler için resim, çömlek, cam atölyeleri, kitap kafeler ve daha bir çok müesseseyi bünyesinde barındırıyor. Teker teker bakılınca karışıkmış gibi gözükse de, bütününde mükemmel bir atmosferi açığa çıkarıyor. Ama benim gönlümü fetheden bir kaç kafeyi size önermeden geçemeyeceğim.. Dilerseniz kafelerimize yavaş yavaş geçelim :)



                                                   MAHALLE MUTFAK







Jazz müzik severlerin mekanı.. Rengarenk sandalyeleriyle,kendinizi Alaçatı Sokaklarında hissedebileceğiniz mükemmel bir atmosfer.. Ağaçlarından gelen cıvıl cıvıl kuş sesleri, hafif bir meltem rüzgarıyla birleşince, oksijen ciğerlerinize huzur olarak yansıyor.. Eğer yolunuz Osmanlı Sokağı'na düşerse uygun fiyatlarıyla öğrenci dostu Mahalle Mutfak'ta bir çay içmenizi mutlaka tavsiye ederim :))






SAKLI BAHÇE                      







Akşamları verilen canlı müzik şenliğiyle, ziyaretçilerinin bir an bile sıkılmasına olanak tanımayan Saklı Bahçe'ye tam bir tezatlık kafesi de denilebilir. Alt katın loşluğuyla, üst katın ferahlığının tek ortak özelliği ferah hissiyatını kaybetmemek olabilir. 

İmkanınız varsa, akşamları canlı müziğini dinleyip ruhunuzu dinlendirmenizi kesinlikle tavsiye ederim :)),


Sırada sizler için seçtiğim çok ama çok özel bir mekânım var.. Özellikle sanatseverlerin bayılacağı türden.





EVVEL KÜLTÜR VE SANAT EVİ

İçine girdiğiniz andan itibaren büyülü bir dünyanın kapısını aralıyormuş gibi masalsı bir hisse kapılabilirsiniz.. Seramik, çini, büyüklere tiyatro eğitimi, açık hava sineması, yağlı boya resim,cam eritme gibi bir sürü sanatsal faaliyetin eğitimini veren şirin sanat yuvasının adı Evvel Sanat. Sahibi Belgin Hanım'la yaptığımız küçük sohbetimiz de, bir çok yaş skalasından oluşan öğrencileri olduğunu söyledi. Sanat faaliyetlerinin yanından yine her yaştan insanların oluşturduğu kitap grubundan da bahsetti. İki hafta da bir, bir kitap üzerine düşüncelerini paylaştıklarından da bahsetti. Günümüzde gittikçe müziğin yozlaştığından bahseden Belgin Hanım, bu yüzden çoğu mekânın aksine klasik kemençe, kabak kanuni,ud dinletileri yaptıklarını ve gelen yorumların olumlu olduğunu söyledi. Doğruyu söylemem gerekirse,üslübundan ve konuşma tarzından epey bir etkilendim.. 
Yaptıkları el yapımı ürünleri, Kapadokya başta olmak üzere sergiledikleri ve belli bir meblağ karşılığında alıcı bulduğunu ve bundan gurur duyduğunu haklı bir gururla söyledi :)
Ve bu şirin mi şirin sanat atölyesinden bazı kareler sizlerle :))
















AFİTAP CAFE

Osmanlı Sokağı'nda kafe, mahzeni korku evi olan tek mekân. Kafenin terasında kendinizi Kapadokya'da hissedip, odalarında Güneydoğu'nun ruhunu bulabilirsiniz. Yolunuz düşerse korku evine uğramadan gitmenizi tavsiye etmem. Diğer korku evlerine nazaran dokuz odası bulunan Afitap, hem korkuyu aynı zamanda unutulmaz bir anıyı size kazandırmış olacaktır. En az iki kişi girilebilinen oyun. altı kişiye kadar çıkabiliyor. Mekân sahiplerinden aldığım izinle ancak bu kadarını size yansıtabiliyorum. Gitmek isteyenler için, iki, altı kişi arası katılınabildiğini hatırlatarak bir saatlik oyunun grupça fiyatı 150 TL. Ee, korkudan kaçmazsanız üst katında bir kahve içmenizi öneririm. :))












TALAS DİYARI

Dört farklı stilde döşenmiş şirin kafenin bölümleri şöyle olmakta; Şırıl şırıl akan yapay şelalenin hemen içinde bulunan masa takımı, onu takip eden üniversite öğrencilerinin vazgeçilmezi armut koltuklar ve eski usul severlerinin sedir sandalyeleri..
Tabi üst kattaki okey severlerin, okey oynama alanlarını da es geçmeyelim. Yediden yetmişe herkesin bir, iki saat kafa dinlenmeleri için ideal bir ortam olduğunu söylemeliyiz. Şirin döşenmiş yapı benim Osmanlı Sokağı favorilerim arasında, tavsiye ederim değerli dostlarım :)))










AHRA KAFE

Oldukça cana yakın, güler yüzlü sahipleriyle Osmanlı Sokağı'nın bozmadan kendi biçimleriyle yorumlayan tarzlarıyla mutlaka ve mutlaka uğramanızı tavsiye ettiğim bir mekândır. Akşamları canlı müziğiyle eğlenip, bir yandan kolanızı yudumlamak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Belki de bu kafeyi güzelleştiren hatıra CD ağacı.. Evet yanlış duymadınız. Kafenin ortasındaki ağaca, verilen CDler üzerine yazmak istediklerinizi yazıp orada olduğunuzu kanıtlarcasına o anı ölümsüzleştirebiliyorsunuz..




DON KİŞOT KİTAP KAFE
Bir yer hayal edin tavanından kitaplar sarkan, raflarının tümünde her çeşit kitap bulunan.. Bu hayale Osmanlı Sokağı gibi mistik bir hava da eklenirse, muazzam olmaz mı sizce de ?
Kahvenizi yudumlarken, elinizde Dostoyevski'den Suç ve Ceza'yı okumak ? hemde böyle bir ortamda.. Kesinlikle ve kesinlikle gitmenizi tavsiye ettiğim yegâne kafedir Don Kişot.. Adını bile ünlü bir romandan almış olan kafede kendinizi kimi zaman bir savaş romanında asker olarak bulabilirken, kimi zaman da Heidi gibi kırlarda gezerken bulabilirsiniz...




















Velhasıl kelam sevgili dostlar iyi güzel de nasıl gideceğiz biz bu Osmanlı Sokağı'na ?
İşte bu sorunun cevabı da aşağı da görmüş olduğunuz linkte :)


https://moovitapp.com/index/tr/toplu_ta%C5%9F%C4%B1ma-Osmanl%C4%B1_Soka%C4%9F%C4%B1-Kayseri-efsite_53121280498e11e852f6009a-1722


Umarım beğenmişsinizdir :) Güzel Kayserimizin biricik Osmanlı Sokağı'na hepinizi bekleriz.. :)